Waarom WordPress? En waarom niet?

‘Waarom WordPress?’ is een vraag die wij vaak krijgen. Deze vraag is natuurlijk niet 1-2-3 te beantwoorden, maar het is wel een hele belangrijke vraag als je een website gaat maken. In dit bericht zetten we de voordelen op een rijtje, maar belichten we ook de nadelen. Uiteraard is het aan jou of je een website in WordPress wilt maken of toch liever in een ander CMS.

Open Source of Closed Source

Om te beginnen is WordPress een Open Source CMS (Content Management Systeem). Dat houdt in dat er een hele community online bezig is met de ontwikkeling van het fundament: het systeem zelf. Er worden continu verbeteringen doorgevoerd zodat het systeem steeds beter en prettiger wordt om mee te werken. Er zijn nog meer Open Source Systemen zoals: Joomla, Drupal en Typo3.

De tegenhanger van Open Source is Closed Source, een gesloten systeem dat niet voor de hele wereld toegankelijk is. Ontwikkeling gebeurt vaak door één bedrijf en de programmeer code blijft geheim. Je bent als gebruiker van het systeem afhankelijk van de leverancier die wijzigingen voor je doorvoert wanneer zij dat willen en tegen de prijs die zij daarvoor vragen.

WordPress is erg uitgebreid en wordt continu verbeterd door een grote community

Open Source is populair, vele handen maken licht werk en niemand heeft het alleenrecht

Er is bij WordPress niet altijd duidelijk bij wie je moet zijn, wie kun je bellen bij problemen?

Grote WordPress community

Aangezien WordPress Open Source is en het een populair systeem is om websites in te ontwikkelen, is er een zeer grote online community die zich bezig houdt met dit CMS. Er zijn programmeurs die mee-ontwikkelen aan het basis framework, maar er zijn er ook die aan thema’s en plugins werken. Er wordt daarnaast ontzettend veel over WordPress geschreven, zo ook in deze blog 🙂 Zoek maar eens op de ‘beste WordPress tips’ en je wordt overspoeld met pagina’s.

Naast veel gebruikers wordt WordPress ook als zeer gebruiksvriendelijk gezien. Door de grote community worden keer op keer verbeteringen doorgevoerd, op basis van wat gebruikers zelf willen. Ondanks de grote hoeveelheid aan velden en opties kun je WordPress snel zelf gebruiken en inzetten. Het is ook een koud kunstje om inhoud van pagina’s en berichten te vervangen. Het opzetten van een nieuwe site kan af en toe wat lastig zijn, het onderhouden ervan is echter prima te doen.

Er is online veel over WordPress te vinden, van tips tot hele boeken

WordPress wordt door veel partijen ondersteund, je kunt op verschillende experts rekenen

Het is soms moeilijk te bepalen wie ‘de waarheid’ spreekt

Plugins & Themes

WordPress is opgebouwd uit een basis framework met de onderdelen: Thema’s, Plugins en Pagina’s/Berichten. De thema’s bepalen onder meer hoe alle onderdelen er uit zien, hoe de balken onder en boven er uit zien, hoe de pagina’s worden ingedeeld en welke kleuren en lettertypes er zijn. Per thema (er zijn duizenden thema’s beschikbaar) is het sterk wisselend wat je kunt instellen en hoe uitgebreid een thema is.

Plugins worden binnen WordPress gebruikt voor functionaliteiten, functies die je op je site wilt toevoegen. Je moet daarbij denken aan een contact-formulier, iconen voor social media of hulp bij SEO-instellingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een plugin voor. Momenteel heeft WordPress.org er ruim 30.000 in de index staan. Net als bij de thema’s worden plugins door uiteenlopende ontwikkelaars gemaakt en is de kwaliteit en de functionaliteit sterk afhankelijk van wat hij of zij heeft willen bereiken.

De berichten en pagina’s worden binnen WordPress gebruikt om inhoud, ook wel content genoemd, op de site te plaatsen. De inhoud wordt door de thema’s mooi opgemaakt en door plugins voorzien van extra functionaliteit. Het onderscheid tussen pagina’s en berichten is inmiddels ietwat achterhaald, aangezien dit nog stamt uit de tijd dat WordPress alleen als een blog-systeem werd gebruikt. Inmiddels wordt WordPress ook vaak voor bedrijfssites gebruikt en komen de berichten-pagina’s dikwijls te vervallen. Ook is het inmiddels mogelijk eigen pagina types te maken. Zo zie je vaak Portfolio- of Medewerker-pagina’s.

Thema’s worden in WordPress gebruikt om de lay-out te bepalen en kunnen makkelijk worden gewisseld

Er zijn er veel Plugins voor WordPress beschikbaar, voor elke functie die je kunt verzinnen is al wel eens als plugin ontwikkeld

Berichten, pagina’s en aangepaste types kunnen worden gebruikt voor de inhoud, zodat dit mooi gescheiden blijft

Iedereen kan thema’s en plugins maken, vooraf is niet direct te zien of de kwaliteit wel in orde is

Gratis is niet voor niets

Sommige mensen kiezen voor WordPress omdat het gratis is… denken ze. Het klopt zeker dat het WordPress systeem gratis te downloaden is, maar daarmee alleen heb je nog geen website. Natuurlijk kun je ook altijd ergens een buurjongen of neefje vinden die het wil installeren, je kan je plaatjes illegaal van internet plukken en je teksten zelf schrijven. En natuurlijk zullen al je geliefden zeggen dat het een schitterend resultaat is, zeker na al die uren uitzoeken en proberen met alle opties die je in WordPress krijgt. Als je een site over je paard, auto of andere hobby hebt gemaakt en het leuk vindt om alles zelf uit te zoeken, dan is het prima ‘gratis’ te doen.

Wil je WordPress zakelijk inzetten, realiseer je dan dat dit niet gratis is. Alleen al de tijd die je stopt in het uitzoeken van alle mogelijkheden en oplossen van ogenschijnlijk simpele problemen, zou je eigenlijk moeten omrekenen naar kosten. Daarnaast geldt: als je een gratis of standaard thema (lay-out) gebruikt dan zal een geoefend oog dit als ‘goedkoop’ bestempelen en de vraag is of je dat wilt uitstralen. Kortom, het is helemaal niet zo raar om voor de eerste opzet van je website expert(s) in te huren.

Het WordPress framework (de basis) is gratis beschikbaar

De kosten voor hosting en een domeinnaam zijn bij WordPress niet hoger dan bij andere systemen

Je ziet vaak dat aan onderdelen (thema’s, plugins) ‘goedkoop’ en standaard ogen als je gratis elementen gebruikt

Inrichting van een WordPress site kost veel tijd als je niet weet wat je doet

Kleine wijzigingen, grote impact

Een groot nadeel van WordPress is dat kleine wijzigingen een grote impact kunnen hebben. Voorbeeld hiervan is de taal, sommige termen staan er nou eenmaal in het Engels. Je ziet dan ‘Next page’ en ‘Previous post’ onder je berichten, omdat dit in het thema zo is geconfigureerd. Of een portfolio-pagina heeft altijd dezelfde lay-out en de kopjes ‘About this project’ en dat kun je niet wijzigen. Als je kunt leven met dit soort ‘onvolkomenheden’ is er niets aan de hand, maar als je het perse aangepast wilt hebben, kan dat soms heel lastig zijn.

Reden hiervoor is dat je afhankelijk bent van verschillende leveranciers die niet altijd alles in de hand hebben. Jouw leveranciers maken waarschijnlijk ook weer gebruik van diverse plugins en themes, dus ook die zijn afhankelijk. Wijzigingen zijn lastig, omdat je eigenlijk altijd de originele auteur van een plugin moet verzoeken een verbetering door te voeren. Bij gratis plugins moet je maar net het geluk hebben dat een auteur dat ook wil…

Als je tevreden bent met hoe het standaard werkt, dan is WordPress prima te gebruiken

Kleine wijzigingen in taal, lay-out en velden kunnen veel werk zijn

Een auteur van een WordPress plugin of thema bepaalt zelf wat je kunt instellen en wat niet

Zelfs bij fouten in (gratis) plugins ben je overgeleverd aan de auteur of het aangepast wordt

WordPress is zoekmachine vriendelijk

WordPress wordt over het algemeen als SEO vriendelijk beschouwd, dat wil zeggen dat deze websites goed worden gevonden door zoekmachines als Google. In de basis zijn de pagina’s al goed vindbaar en er zijn plugins (zoals de SEO-plugin van Yoast) beschikbaar die je goed helpen bij het nog verder verbeteren van zoek-resultaten. Wij zullen later nog terugkomen op de relatie tussen Google en WordPress.

WordPress wordt als SEO vriendelijk beschouwd

Veiligheid boven alles

Om WordPress veilig te houden voor hackers die je een en ander te regelen. Zo is het van belang om altijd het basis systeem en de plugins en themes up-to-date te houden. Bij Open Source liggen namelijk de bronbestanden letterlijk op straat en dus ook de security problemen. Als er een veiligheidsprobleem wordt ontdekt, weet de hele wereld daarvan, ook de kwaadwillende hackers. Het is zaak zo snel mogelijk de updates te installeren om niet langer kwetsbaar te zijn voor de veiligheidslekken, ook wel exploits genoemd.

Updates van de WordPress core gaan tegenwoordig automatisch, dat verhoogt de veiligheid

Doordat WordPress open source is, weet direct de hele wereld dat er een gat in het systeem zit

WordPress blijft niet standaard veilig, daar moet je zelf voor blijven zorgen door ook plugins en themes te updaten

Conclusie: kiezen voor WordPress?

Als je voor een geringe investering een mooie site wilt hebben die je makkelijk zelf wilt kunnen bijhouden, dan is WordPress een goede keuze. Let wel dat dit nooit helemaal gratis is, een zakelijke website zal altijd wat kosten met zich meebrengen. Kies een goede adviseur uit om de eenmalige inrichting te laten doen en geef wat geld uit aan een mooi thema en goede plugins, dan kun je ervan uitgaan dat je site jarenlang goed blijft draaien.

Heb je echter behoefte aan zeer specifieke standaard oplossingen die niet direct in WordPress te persen zijn, dan is een ander CMS wellicht een betere oplossing. Als je hele specifieke wensen hebt die niet standaard in WordPress in te passen zijn dan ga je met WordPress soms meer geld uitgaven dan je met een ander systeem zou doen. Als je tot slot een gegarandeerde veiligheid nodig hebt voor opslag van gevoelige (persoons)gegevens of het qua image niet kunt hebben dat je ooit gehackt wordt, laat je dan goed informeren over de nodige voorzorgsmaatregelen.

About the author

Initiator van WordPress Nijmegen en all-round ondernemer op ICT-vlak. Ik zorg binnen deze community met name voor de technische kant van de WordPress sites en ondersteun daarbij zowel de specialisten als de klanten. Meer over mij weten? Kijk op: linuswiggers.nl

There are no comments so far

Leave a Comment

Laat een bericht voor ons achter

Don't worry. We never use your email for spam.

Close