Aan de slag met WordPress. Daar is niet veel voor nodig! Voor een privé website of blog kun je direct aan de slag op WordPress.com. Daar maak je gratis een account aan en kun je zonder technische handelingen publiceren op het internet. Uiteraard heeft deze gratis stek op het internet zijn limieten. En al helemaal als je WordPress ook zakelijk wilt inzetten. Bijvoorbeeld omdat je graag je eigen .nl-domeinnaam aan WordPress wilt verbinden of een uniek thema wilt gebruiken.

Maak je geen gebruik van WordPress.com, dan maak je gebruik van WordPress.org. Op WordPress.org kun je gratis de WordPress software downloaden voor je website. Deze software moet ergens op het internet worden gepubliceerd, het liefst onder je eigen domeinnaam. Dit kan bij een webhosting bedrijf. Maar waar moet je dan op letten?

Eigenlijk zijn de basis onderdelen simpel. Wanneer een webhosting partij PHP (De programmeertaal van WordPress) en MySQL (de database van WordPress) ondersteund, dan kan de WordPress software hierop functioneren. Aanvullende criteria beginnen een rol te spelen wanneer een website commercieel wordt ingezet of een belangrijk sociaal doel dient. In deze blog benoemen we enkele belangrijke criteria waar je op kunt letten bij de selectie van een webhosting partij.

Helpdesk

Eigenlijk heeft iedere webhosting partij wel een helpdesk. Het verschil zit hem vooral in de bereikbaarheid van die helpdesk. Is dit alleen per e-mail, gaat het via een ticketsysteem of zijn ze ook gewoon telefonisch bereikbaar. Kun je best een dag zonder een functionerende website, dan kan een helpdesk per e-mail voldoende zijn. Wanneer je echter bestellingen mis gaat lopen als je website niet werkt, is telefonisch contact bij problemen van grote waarde.

Snel, het liefst in je eigen land

Iedereen heeft een hekel aan een trage website. Dit is een feit en ook zeker ook meetbaar. Een snelle website converteert beter. Bezoekers ervaren dit als prettig en zullen makkelijker overgaan tot een call to action dan bij een vergelijkbare, maar tragere, website. Ook zoekmachines weten dit. Hierdoor heeft de snelheid van een website invloed op de positie in de zoekresultaten.
Zit je doelgroep in Nederland? Selecteer dan een partij die ook in Nederland haar servers heeft ondergebracht. Bestanden van de website komen dan sneller op de plaats van bestemming en hoeven niet eerst de halve wereld over te reizen.

Googlebot can’t access your site

De bereikbaarheid van een website is niet alleen fijn voor je bezoekers, maar kan ook invloed hebben op je positie binnen zoekresultaten. Enkele minuten onbereikbaar zijn hoeft niet altijd een probleem te zijn. Het is echter wel een probleem als een website drie dagen onbereikbaar is. De server infrastructuur van een webhoster speelt hier een grote rol in. Deze infrastructuur is, met al zijn risico’s, afgestemd op de doelgroep van de webhoster. Dit zijn bewuste keuzes in kosten en baten. Zo zal KLM zwaardere garanties in bereikbaarheid wensen dan de lokale bond voor gepensioneerde vlinder tellers.
Bekijk er dit korte filmpje over:

Security (patches)

WordPress is inmiddels complexe software aan het worden waar security risico’s worden gevonden en gedicht. Bij elke software versie gebeurt dit opnieuw. Een WordPress website moet dan ook regelmatig worden geüpdatet of gepatched om de laatste security risico’s te dichten. Dit kan zomaar twee keer per maand zijn. Websites die niet volledig up-to-date zijn kunnen eenvoudig worden gehackt of worden misbruikt door kwaadwillenden. Dit is relatief eenvoudig omdat de betreffende security risico’s uitgebreid worden gepubliceerd op het internet.
Het is prettig als een webhosting partij hierin kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door vroegtijdig meldingen te maken van nieuwe updates voor WordPress. Of door automatisch een WordPress website te patchen.

Altijd een kopie

Een backup van je website is altijd van belang. Het vervelende is dat je dit belang vaak pas voelt als het te laat is. Er zijn inmiddels voldoende nieuwsberichten bekend van webhosting aanbieders die (alle) bestanden van haar gebruikers zijn verloren door een technische storing. Zelfs Amazon is dit overkomen. Vraag (en controleer) daarom of een aanbieder van webhosting backups maakt. Wenselijk is als deze backup daadwerkelijk op een andere locatie dan de servers staat (offsite). Hierdoor gaat er ook niets verloren bij brand of waterschade.

Hoe te kiezen

De keuze is aan jou. Bepaal aan de hand van bovenstaande punten wat voor soort webhosting partij het beste aansluit bij je wensen. En vraag om meer informatie, als iets je niet helemaal duidelijk is.

About the author

Colin, DGA van Rootnet, een hostingbedrijf dat voor kwaliteit gaat. We hebben verschillende hosting oplossingen, van shared webhosting tot dedicated servers en van cloud hosting tot mail oplossingen. Voor meer informatie over onze speciale WordPress hosting, kijk op: Rootnet WordPress Hosting

There are no comments so far

Leave a Comment

Laat een bericht voor ons achter

Don't worry. We never use your email for spam.

Close